Javier Limón: “De Friese taal is erg melodieus. In Nynke’s muziek hoor je het landschap terug: de weidsheid, de lange lijnen en de dramatiek van de overweldigende luchten. En dan is er uiteraard die uitzonderlijke stem; als Nynke begint te zingen, gebeurt er iets.”

Alter combineert een muzikale basis van flamenco-ritmes en gitaren met het karakteristieke slagwerk van componist/slagwerker Sytze Pruiksma en het geluid van de Noardske balke, een oud traditioneel Fries snaarinstrument. Het album wordt opgenomen en gemixt door Salomé Limón in studio Casa Limón (Madrid). Tijdens de opnames leveren muzikanten Manuel Machado (bugel), Antonio Serrano (mondharmonica), Rafael Jiménez‘El Chispas’ (cajón), flamenco-zanger Saul Quirós en flamencodanseres Belén López een muzikale bijdrage.

Nynke schrijft alle teksten met uitzondering van Foarjiersfers (gebaseerd op een gedicht van Rutger Kopland), De Brulloft (vertaalde cover van Lhasa de Sela), en Eftereach (geschreven in samenwerking met de Friese dichter Tsjêbbe Hettinga, wiens stem ook klinkt in het nummer).

Het Brusselse label Crammed Discs brengt Alter internationaal uit en laat een wereldwijd publiek kennis laten maken met Nynke haar werk en de Friese taal.

Vilt van Claudy Jongstra

De rode vilten kap die Nynke draagt is van de hand van kunstenares Claudy Jongstra. Zij maakt een werk van vilt in verschillende tinten rood, geverfd met de meekrapwortel, een typisch Nederlandse plant. De geweven draden in de kap verwijzen naar het traditionele Friese hoofdijzer en de kop van een libel, een dier dat transformatie symboliseert. Marcel van der Vlugt maakt de foto’s voor de albumcover en Femke Teussink voor het campagnebeeld.

Toewijding

Alter betekent altaar (Fries), veranderen (Engels) en anders (Latijn). De albumtitel weerspiegelt Nynke haar toewijding voor het behoud van diversiteit, haar transformatie tot moeder en de vele muzikale zwerftochten door andere culturen.