Menu

Alter is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Friese zangeres

Source: No Borderz

Al sinds haar allereerste album Sielesâlt uit 2004 kijkt de Friese zangeres Nynke Laverman graag over de grens voor muzikale inspiratie. Van Portugal en Mexico tot Mongolië. Op Alter, alweer haar zesde album, staat haar vizier gericht op Zuid-Europa.

Samen met de bekende Spaanse producer Javier Limón, die eerder samenwerkte met onder andere flamencohelden als Paco de Lucía en Enrique Morente, ging ze wederom op zoek naar wederom een nieuw geluid. Zo is het uitmuntende Balts een heerlijke fusie tussen flamenco en een Friese balade en opent Nei hûs met prachtige emotionele gipsyzang.

Toch is Nynke is op Alter vooral zichzelf. Met haar stem, herkenbaar uit duizenden, maar ook haar teksten en composities die ze bijna allemaal zelf schreef. Alleen opener Foarjiersfers, een vertaling van een gedicht van Rutger Kopland, en afsluiter De Bruiloft, een cover van Lhasa’s I’m Going in zijn niet helemaal origineel. Maar ook daar weet ze een geheel eigen draai aan te geven.

Op de hoes staat Laverman in een prachtige kleurige vilten outfit, ontworpen door de bekende ontwerpster Claudy Jongstra. Het prachtige statische beeld dat fotograaf Marcel van der Vlugt ervan maakte past perfect bij dit hoogstaande album. Net als in de wollen kledij is de liefde van het maakproces overduidelijk aanwezig. Alter is een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de Friese zangeres.

Patrick van Engelen